Veel gestelde vragen

Is het koud in Finland?
Ja, in de wintermaanden van november tot maart is het koud. Het is een droge kou, die heel anders aanvoelt dan de Nederlandse kou. Het is meestal windstil met een stralende zon.
Is er wat te doen in Finland?

Het geheim van Finland is juist niets doen en tot jezelf komen. Genieten van stilte, rust, schone lucht en mooie natuur. Weer echt tijd hebben voor elkaar en jezelf. Een reis naar Finland is een cadeau aan jezelf.

Is het ver reizen?
Een vlucht van Amsterdam naar Helsinki duurt ongeveer 2 uur. Net zo lang als naar Barcelona vliegen. Er vliegen per dag 6 lijnvluchten. Daarna is het 3 tot 4 uur rijden met de auto. Of 3,5 uur met de bus en nog 40 minuten met de auto.
Is de taal moeilijk?
Ja, de taal is moeilijk. Maar net als Nederland is het een klein taalgebied, daarom spreken de meeste Finnen goed Engels.
Hoe zijn de Finnen?

De Finnen die wij hebben leren kennen zijn vriendelijke, behulpzame, iets verlegen mensen. De samenleving is meer egalitair dan in Nederland en ze staan open voor diversiteit.

Finnen staan toch bekend om hun alcoholgebruik?

Veel Finnen houden ervan om op zaterdag bier te drinken. Net als veel Nederlanders. Sinds 2010 hebben we overigens in totaal 2 dronken Finnen gezien.

Zijn er beren?
Ja. Beren zijn echter verlegen en houden niet van mensen. Een ontmoeting zullen zij graag ontwijken. Om een beer te kunnen zien moet je meestal in een natuurgebied een dagje stil zitten in een observatiehutje om misschien een beer te zien. En in de winter houden ze natuurlijk hun winterslaap.
Zijn er sauna’s?
Ja, bijna elk huis heeft een sauna. Finnen hebben liever geen wc of badkamer dan dat ze een sauna moeten missen. Mannen en vrouwen gaan hier wel gescheiden naar de sauna.
Waarom emigreren naar Finland?
De prachtige natuur, de stilte, de schone lucht, het magische licht, de rust, de heerlijke zalm, de paddestoelen en bessen. Hier konden we een huis krijgen met 2 hectare grond en hebben we de mogelijkheid om ecologisch te ondernemen en te leven.